HRANA KATERA NAS SPOMINJA NA DOLOČENE DELE TELESA

Od : | 0 Komentarjev | On : 29 aprila, 2013 | Kategorija : Zdrava hrana

zdrava hrana

Nobenega dvoma ni, da zdrava prehrana doprinaša k splošnemu zdravju. Obstajajo živila, ki nas spominjajo na določene dele telesa in so presenetljivo najbolj zdrava prav za te dele telesa. Čeprav so ta živila zdrava za celoteno telo, pa največjo korist prinašajo ravno za tiste dele telesa na katere nas spominjajo.

Korenje za oči

Če razrežemo korenje na rezine, bomo opazili podobnost z očmi. Če rezino korenja pogledamo pozorno bomo videli linije, ki spominjajo na dele očesa. Korenje je bogato predvsem z vitamini in antioksidanti. Antioksidanti so bistvenega pomena za zdravje oči. Korenje vsebuje karoten oziroma tako imenovan beta karoten katerega telo spreminja v vitamin A, ki je bistvenega pomena za ohranjanje dobrega vida.

Vitamin A pomaga očem, da se lažje prilagodijo na spremembe svetlobe. Prav tako pomaga pri vlaženju očesa in s tem izboljšuje ostrino vida. Redno uživanje korenja bo zmanjšalo tveganje za degeneracijo rumene pege in sive mrene katera je vodilni vzrok slepote pri starejših.

Oreh za možgane

Udrtine in črte, ki se nahajajo na orehu spominjajo na možganske vijuge. Oblika oreha presenetljivo spominja na obliko možganov. Oreh je razdeljen na dva dela, tako kot so možgani razdeljeni na levo in desno polovico. Torej ni presenetljivo, da se orehi pogosto imenujejo ”zdrava hrana za možgane”.

Visoka raven omega-3 maščobih kislin služi za izboljšanje kognitivnih funkcij možganov. Njihov vnos bo še posebej preprečil hiperaktivnost, depresijo, izgubo spomina, motnje spanja in bo poboljšal sposobnosti za reševanje problemov.

Zelena za kosti

Dolga in vitka stebla zelene so podobna kostem in so kot taka zelo pomembna za zdravje kosti. Zelena je odličen vir fitonutrienata, mineralov in vitaminov, ki izboljšujejo splošno zdravje, zlasti zdravje kosti.

Zelena vsebuje 23% silicija, ki igra pomembno vlogo pri gradbi kosti, sklepov, močnih nohtov in las. Zelena je bogata s kalijem, kar je zelo pomembno za pravilno absorbcijo kalcija v kosteh, s čimer se izboljša zdravje kosti in preprečuje njihovo zlamljanje. Velika raven kalcija v zeleni in pravilna absorbcija kalija in kalcija v telesu bo zmanjšala tveganje za izgubo kostne mase.

Avokado ali hruške za maternice

Če pogledamo razpolovljen avokado ali hruško, bomo opazili, da izgleda kot maternica ženskega telesa. Avokado in hruška sta odličen vir folne kisline katera preprečuje nastanek displazije materničnega vratu.

Tako avokado kot hruška varujeta zdravje maternice in materničnega vratu. En avokado na teden je dovolj za uravnoteženo raven estrogena v telesu in zmanjšanje prekomerne telesne teže po porodu, pa tudi za preprečevanje raka materničnega vratu.

Školjke za testise (moda)

Če pozorno pogledamo školjke, bomo opazili, da njihova oblika spominja na obliko testisov. Školjke so odličen vir cinka, železa, omega 3 maščobnih kislin, beljakovin in dobrega holesterola kar je značilnega pomena za splošno zdravje, zlasti za zdravje testisov.

Uporaba školjk pomaga izboljšati kakovost spermijev, s čimer povečuje izboljšanje plodnosti. Uporaba školjk spodbuja nastanek testosterona, zmanjšuje tveganje za nastanek raka na prostati in izboljšuje zdravje reproduktivnih organov na splošno.

Grenivka ali limona za prsi

Podobnost oblike grenivke ali limone s prsi kaže, da grenivke in limone imajo velik vpliv na njihovo zdravje. Grenivke in limone so odličen vir vitamina C, antioksidantov in likopena.

Ker je grenivka bogata z veliko hranilnimi snovmi, je odlična za zmanjšanje vnetja, je dobro za zdravje srca in ožilja in zmanjšuje proste radikale, ki vplivajo na nastanek rakavih celic. Redno uživanje grenivke in / ali limone bo izboljšalo zdravje dojk in zmanjšalo tveganje za raka na dojkah.

Paradižnik za srce

Če prepolovimo paradižnik na polovico bomo videli več prekatov, ki so podobni strukturi srca. Likopen, kateri je glavna struktura paradižnika, zmanjšuje tveganje za nastanek bolezni srca.

Fitonutrienti, katere najdemo v paradižnikih, so hrana za srce in ožilja.

Uporaba svežih paradižnikov bo pripomogla k zmanjšanju holesterola in trigliceridov. Poleg tega sestavine paradižnika preprečujejo nastajanje krvnih strdkov, ki so glavni vzrok za bolezni srca. Če sveže paradižnike mešamo z olivnim oljem, bodo zdravilne lastnosti paradižnika še večje.

Ingver za želodec

Vsakdo, ki je kdaj vzel sok ingverja, dokler je čutil bolečine v želodcu, je zagotovo občutil, njegove zdravilne lastnosti. Koren ingverja spominja na obliko želodca in ima veliko koristi za njegovo zdravje.

Ingver je antioksidant, odpravlja krče, bruhanje, pomaga pri prebavnih in drugih motnjah. Prav tako je dokazano, da ingver zavira razvoj rakavih celic prebavnega sistema.

Sladki krompir za trebušno slinavko

Podolgovata oblika sladkega krompirja v resnici spominja na trebušno slinavko. Trebušna slinavka proizvaja encime, kateri pomagajo pri prebavi beljakovin, maščob in proteinov. Proizvaja inzulin, ki pomaga nadzirati sladkor v krvi kateri je eden izmed glavnih virov energije celotnega organizma.

Beta karoten, ki se nahaja v velikih količinah v sladkem krompirju, pomaga pri izboljšanju zdravja trebušne slinavke in jo ščiti pred poškodbami, do katerih lahko pride pod vplivom staranja ali raka.

Pa dober tek in ohranimio naše zdravje z naravo katera nam ponuja vse kar rabimo!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.