MEDITERANSKI ZDRAVI RECEPTI ZA ZDRAVO ŽIVLJENJE

Od : | 0 Komentarjev | On : 31 maja, 2013 | Kategorija : Zdrava hrana

Zdravi recepti iz mediteranskega

Danes zelo pogosto slišimo o različnih kuhinjah sveta, o njihovih prednostih, o tem kako zdravi recepti so njihov vsakdan in včasih, v vsej tej množici informacij,  se nam celo lahko zazdi da je vse kar imajo drugje bolj zdravo, bolj sveže, bolj naravno.

Na naši spletni strani bomo tokrat spregovorili o eni izmed kategorij svetovnih kuhinj za zdravo prehranjevanje in zdrav način življenja, in to je kategorija:  Zdravi recepti  iz mediteranskega načina prehranjevanja.

Mediteranski način prehranjevanja je bogat polnozrnatimi žitaricami, olivnim oljem, ribami, oreščki, številnimi začimbami ter svežim sadjem in zelenjavo. Lahko si samo predstavljamo koliko raznovrstnih receptov lahko sestavimo iz navedenih sestavin in prav vsem izmed njih lahko rečemo zdravi recepti. Zakaj zdravi recepti?! Prav zaradi tega ker vsak  izmed njih, vsebuje kombinacijo živil katera zdravilno vplivajo na posamezne dele človekovega telesa oziroma blažijo in  odpravljajo določene bolezni. Če začnemo že pri »bolezni današnjega sveta« pri debelosti. Dokazano je da za zdravljene debelosti je izjemno učinkovita mediteranska prehrana, saj vsebuje omejeno količino mesa, veliko sadja in zelenjave, olivno olje, morske plodove in ribe. Mediteranska hrana se le redko cvre, večinoma se kuha, kar igra pomembno vlogo pri preprečevanju debelosti. Kuhana hrana in predvsem zelenjava bogata z antioksidanti deluje preventivno kot zaščita pred rakavimi obolenji, boleznimi srca in ožilja in pred prezgodnjim staranjem. Študije so dokazale, da zelenjava, na kateri temelji sredozemska prehrana, blagodejno delujejo tudi na videz kože in upočasnjujejo nastanek prvih gubic. Nikakor ne gre pozabiti na blagodejni vpliv na srčno žilni sistem in na naše možgane na katere predvsem blagodejno delujejo številni oreščki.

To je le nekaj utrinkov izmed številnih dokazanih dejstev za katera je zaslužna mediteranska kuhinja. Vzemimo si jih na znanje, izberimo tisto kar je najbolj zdravo za nas same in uživamo v zdravju in množici okusov za katere so zaslužni mediteranski zdravi recepti za zdravo življenje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.