BUČKE Z MLETIM MESOM
2014-05-23- Kuhinja: Balkanska, Evropska, Italjanska, Mediteranska in Azijska
- Stopnja veščin: Srednja
- Količina : 2 porciji
- Št. oseb : 2
- Čas priprave : 10m
- Čas kuhanja : 50m
- Pripravljen v : 60m
Zdravi recepti priporočajo uporabo bučk. Bučke namreč delujejo protivnetno in pomagajo pri razjedah na želodcu. Spodbujajo telo, da porabi zaloge maščob in zaradi velike vsebnosti karotena varujejo naš vid.
Sestavine
- 200 g mletega govejega mesa
- 2 srednje veliki bučki
- 2 manjši čebuli
- 2 stroka česna
- 2 žlici olja
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 1 mala žlička mlete rdeče paprike (sladke)
- 1 mala žlička mlete rdeče paprike (pekoče)
- 1 žlica mletega tebela
- ½ male žličke popra
- 1 ½ male žličke soli
- 1 jajce
- 150 gr sira
Priprava
Korak 1
Česen in čebulo olupimo in na drobno nasekljamo ( česen lahko tudi stremo). Bučki operemo in prerežemo na polovico. Z žlico izdolbimo sredico (meso bučk) ter malo solimo. Tretjino izdolbljenega bučkinega mesa na drobno sesekljamo.
Korak 2
V globlji posodi zavremo vodo, dodamo mleto rdečo papriko, (sladko + pekočo), tebel in ½ male žličke soli. Ko voda zavre dodamo mleto meso in pustimo kuhati 5-10 min. Po 10 min meso odcedimo.
Korak 3
V ponvi segrejemo 2 žlici olja in na njem prepražimo sesekljano čebulo. Dodamo prekuhano mleto meso, paradižnikovo mezgo, začinimo s soljo, poprom in vse skupaj premešamo in dušimo 10-15 min. (toliko, da izpari vsa tekočina).
Korak 4
Meso nato malo ohladimo in ga stresemo v globljo posodo. Rahlo ohlajenemu mesu, dodamo še sesekljano sredico bučk, jajce, strt česen in polovico naribanega sira. Vse skupaj dobro premešamo, da dobimo homogeno maso.
Korak 5
Izdolbljene bučke napolnimo z mesnim nadevom in jih položimo v pekač obložen s papirjem za peko. Pečemo 20 minut na 200° C, nato bučke potresemo še s preostalim naribanim sirom in pečemo še nadaljnjih 5 minut. (toliko da se sir stopi).