FIŽOLOV NAMAZ
2015-01-07- Kuhinja: Balkanska, Evropska, Mediteranska in Azijska
- Stopnja veščin: Srednja
- Količina : 2 porciji
- Št. oseb : 2
- Čas priprave : 15m
- Čas kuhanja : 0m
- Pripravljen v : 15m
Zdravi recepti priporočajo uporabo fižola. Fižol zdravilno učinkuje na želodčno-črevesne težave, bolezni ledvic ali celo krvaveče hemoroide.
Sestavine
- 150 g kuhanega fižola
- 2 lista lovorja (v kolikor bomo fižol sami kuhali)
- ½ srednje velike čebule na drobno zmlete
- 2 stroka česna
- 2 stroka svežega peteršilja
- ½ male žličke pekoče paprike
- ½ male žličke popra
- ½ male žličke soli
- 2 mali žlički olivnega olja
- Po okusu izbrana narezana sveža zelenjava (paprike, paradižnik, rukola in pd.)
Priprava
Korak 1
V kolikor nimamo kuhanega fižola ga skuhamo v slani vodi v katero smo dodali lovorjev list. Če fižolovo zrnje par ur pred kuhanjem namočimo v hladni vodi in ga potem kuhamo zelo počasi, bo fižol ohranil vso svojo hranilno vrednost.
Korak 2
Korak 2: Kuhan fižol ( v kolikor smo ga sami kuhali pustimo da se ohladi), pretlačimo, dodamo zmleto čebulo, na drobno nasekljan česen,1 strok na drobno nasekljanega peteršilja ter sol, poper, pekočo papriko in olivno olje. Vse skupaj dobro premešamo (lahko tudi zmeljemo v sekljalniku) ter postavimo v hladilnik za eno uro.
Korak 3
Ohlajeni fižolov namaz namažemo na svež domači kruh s semeni (link) ter povrh posujemo z drobno narezanim peteršiljem in s po okusu izbrano narezano svežo zelenjavo.