KUSKUS Z ZELENJAVO
2014-03-24- Kuhinja: Evropska, Mediteranska in Azijska
- Stopnja veščin: Srednja
- Količina : 2 porcije
- Št. oseb : 2
- Čas priprave : 10m
- Čas kuhanja : 0m
- Pripravljen v : 10m
Kuskus je jed katera izvira iz severne Afrike. Vsebuje veliko ogljikovih hidratov, vlaknin, ki pomagajo telesu pri izločanju strupov. Kuskus je bogat vir proteinov in selena, minerala, ki pomaga našemu imunskemu sistemu pravilno delovati.
Sestavine
- 250 gr kuskusa
- 2 papriki
- 1 bučka
- 3 srednje velika češnjeva paradižnika
- 50 gr čičerike
- 3 korenja
- 2 krompirja
- 1 žlica rozin
- 2 žlica olivnega olja
- sol
Priprava
Korak 1
Čečeriko, katero smo pred tem namakali eno uro v topli vodi skuhamo. Ko je kuhana jo posolimo po okusu.
Korak 2
V globljo posodo vlijemo vodo v katero dodamo sol in žlico olja ter zavremo (za 250 gr kuskusa zavremo 3 dcl vode) Vrelo vodo odstavimo in vanjo vsujemo kuskus,( kuskus mora segati do gladine vode). Pokrijemo in pustimo stati 3-5 minut,da se voda vpije. Ko se vsa voda vpije v kuskus, ga z vilico razdrobimo. Bodimo pozorni na količino vode in kuskusa, kajti če je vode preveč bo kuskus razkuhan in lepljiv če pa je vode premalo, se ne bo dovolj zmehčal
Korak 3
Zelenjavo pripravimo na način, da papriko, češnjev paradižnik, bučke in korenje operemo in posušimo. Papriko narežemo na trakove, paradižnik narežemo na večje kose, bučko pa na kockice in vse skupaj popražimo na zmernem ognju. Korenje narežemo ravnotako na podolgovate kose, krompir na polovice in skuhamo v slani vodi (kuhamo toliko časa, da se korenje in krompir omehča).
Korak 4
Razdrobljen kuskus položimo v večji krožnih, po njem položimo prepraženo zelenjavo, kuhano čečeriko in korenje. Potresemo z rozinami.katere smo prej poparili z vročo vodo.
Namig
V kolikor imamo radi pekoč okus, v vodo katero zavremo za kuskus dodamo ½ male žličke mlete prekoče paprike. (ali kurkume za malo manj pekoči občutek)