PEČEN PIŠČANEC S KURKUMOM IN ZELENAJVO
2013-05-04- Kuhinja: Mediteranska in Azijska
- Stopnja veščin: Srednja
- Čas priprave : 0m
- Čas kuhanja : 0m
- Pripravljen v : 0m
Kurkum je po okusu blago pikantna, malce grenka začimba. Pomaga izboljšati pravilnost celičnih membran, kar naredi celice bolj odporne na okužbe in maligne bolezni. Ena od neverjetnih koristi te začimbe je, da vsebuje zelo malo kalorij, medtem ko je bogata z vitamini in minerali. Ob njeni prebavi in razgradnji se sprošča toplotna energija – kar v telesu spodbuja metabolične procese.
Sestavine
- 1 piščanec (velikost odvisna on števila oseb)
- 4 večja krompirja
- 4 žlice olivnega olja
- 2 žlici limoninega soka
- 2 male žlice kurkuma
- 0,5 male žlice mlete rdeče paprike
- 4 srednje veliki paradižniki
- 4 sveže paprike (sivrila,– ali pa katere koli druge dolge ozke paprike)
- 1,5 male žlice soli
- 3 žlice olivnega olja za zamastitev pekača
Priprava
Korak 1
Piščanca skrbno operemo in osušimo, nato pa ga razrežemo na štiri dele.
Korak 2
V večji skledi zmešamo olivno olje, limonin sok, sol, kurkum in mleto papriko. Nato v skledo dodamo kose piščanca in jih dobro z vseh strani namočimo v pripravljeno marinado. Pustimo počivati pol ure.
Korak 3
Krompir olupimo, operemo in narežemo na večje kose (lahko tudi samo četrtine). Paradižnik operemo, posušimo in razpolovimo. Paprike operemo posušimo in jim odstranimo peclje.
Korak 4
Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. V globlji pekač položimo narezan krompir in paradižnik katerega smo že prej razpolovili. Zelenjavo prelijemo s tri žlice olivnega olja za zamastitev pekača. Po zelenjavi razporedimo kose piščanca in vse skupaj prelijemo z marinado, ki je ostala v skledi. Pečemo vse skupaj 45 minut v ogreti pečici.