PRESNA JAGODNA TORTA
2014-04-11- Kuhinja: Evropska, Mediteranska in Azijska
- Stopnja veščin: Srednja
- Količina : 1 torta
- Št. oseb : 8
- Čas priprave : 20m
- Čas kuhanja : 0m
- Pripravljen v : 20m
Zdravi recepti zelo priporočajo uporabo jagod. Jagode imajo ugoden vpliv na dolgoročen spomin, vsebujejo folno kislino, dvakrat toliko vitamina C kot limone, kalcij, železo in magnezij.
Sestavine za testo
- 100 gr datljev
- 200 gr lešnikov
- 25 gr kokosovega masla
- 1 velika žlica vode
Sestavine za kremo
- 250 gr indijskih oreščkov
- 4 žlice agavinega sirupa
- 100 gr kokosovega masla
- 1 žlica limoninega soka
- 300 gr svežih jagod
Priprava testa
korak 1
Lešnike, dateljne in indijske oreščke operemo in čez noč namočimo v vodi. Vodo odcedimo in oreške posušimo.
korak 2
V mešalniku zmeljemo posušene lešnike in datlje. Zmes prestavimo na dno modela za torte (za omenjeno količino je najbolj primeren model premera 20 cm). Kokosovo maslo stopimo na rahli temperaturi in potresemo po pripravljeni zmesi ter dobro z roko potlačimo in poravnamo.
Priprava kreme
korak 1
V mešalniku na drobno zmeljemo indijske oreščke. Dodamo očiščene jagode, agavin sirup, stopljeno kokosovo maslo in limonin sok.
korak 2
Vse skupaj zmeljemo in dobro zmešamo tako, da nastane gladka krema. Kremo zlijemo v model za torte po že pripravljeni podlagi. Postavimo v hladilnik toliko časa, da se krema strdi. (cca 2-4 ure)
Postrežemo hladno in okrasimo po želji.