RIŽEVA PONEV PO GRŠKO
2014-01-13- Stopnja veščin: Majhna
- Količina : 4 porcije
- Št. oseb : 4
- Čas priprave : 35m
- Čas kuhanja : 20m
- Pripravljen v : 55m
Zdravi recepti med svoje sestavine uvrščajo veliko zelenjave in veliko žitaric. Polnovrednem rižu ni nič odvzeto in s toga je bogat z beljakovinami in ogljikovimi hidrati kateri našemu telesu zagotavljajo dolgotrajno energijo.
Sestavine
- 600 ml zelenjavne juhe
- 300 g rjavega riža
- lovorjev list
- 3 večje čebule
- 3 stroka česna
- 4 žlice olja
- 2 zeleni in 2 rumeni papriki srednje velikosti
- 4 paradižnika
- 2 bučki
- 200 g feta sira
- Sol, bazilika
Priprava
Korak 1
Riž prelijmo s hladno juho, mu dodamo lovorov list ter ga pustimo namakati čez noč. Naslednji dan ga v isti tekočini zavremo in kuhamo približno 20 minut. Ko je riž kuhan ga dobro odcedimo in lovor odstranimo. Če riž nismo namakali čez noč, se mu čas kuhanja nekoliko podaljša. Kuhamo ga toliko časa, da bo nežno krhek (al dente – ob ugrizu se rahlo čuti čvrstost).
Korak 2
Čebulo in česen olupimo in na drobno nasekljamo. Paprike narežemo na trakove, bučke na kockice in paradižnik na četrtine.
Korak 3
V ponvi segrejemo olje in na njem popražimo čebulo in česen. Dodamo narezano papriko in bučke, na kose narezan paradižnik, baziliko in vse skupaj na hitro prepražimo. (toliko da paprika omehča, paradižnik pa še ostane v kosih). Ko je zelenjava prepražena jo posolimo po okusu. (približno polovica male žičke soli zadostuje).
Korak 4
Odcejenem rižu primešamo prepraženo zelenjavo in na rahlo premešamo. Jed po želji lahko posujemo še z razdrobljenim feta sirom in pokapljamo z nekoliko kapljic olivnega olja.
Namig
Zelo ober okus naredijo tudi na drobno narezane olive katere posujemo po feta siru.
Pa dober tek!