ZAVITKI Z MLETIM MESOM – BRIK
2014-04-12- Kuhinja: Evropska, Mediteranska in Azijska
- Stopnja veščin: Srednja
- Količina : 8 kosov
- Št. oseb : 4
- Čas priprave : 10m
- Čas kuhanja : 30m
- Pripravljen v : 40m
Zdravi recepti priporočajo uporabo kurkume. Kurkuma ima antioksidativne lastnosti, razstruplja, zmanjšuje bolečine in ima protivnetne učinke.
Sestavine
- 250gr mletega mesa
- 1 strok česna
- 1 mala žlička rdeče mlete paprike ( pekoče)
- 3 večja krompirja
- 1 mala žlička soli
- 1 mala žlička črnega mletega popra
- 1 mala žlička kukume
- 2 stroka peteršilja
- 50 gr naribanega sira
- 1 jajce
- Vlečeno testo (malsuka)
Priprava
Korak 1
V globlji posodi zavremo vodo, dodamo ½ žličke soli, ½ žličke črnega popra, rdečo papriko, česen in mleto meso. Kuhamo 10 minut, toliko da meso omehča in odcedimo.
Korak 2
Krompir operemo, olupimo in narežemo na kose. V posodi zavremo vodo, solimo in v njej kuhamo krompir 10-15 minut toliko da krompir popolnoma omehča. Ko je krompir kuhan ga odcedimo in z vilicami potlačimo, da dobimo gladko maso.
Korak 3
Peteršilj operemo in na drobno narežemo. Narezan peteršilj dodamo k potlačenemu krompirju. Tej zmesi dodamo še mleto meso, kurkumo, sol peteršilj, sir in jajce in vse skupaj dobro premešamo. (v kolikor nam je masa pregosta lahko dodamo še eno jajce dodatno).
Korak 4
Vlečeno testo narežemo na pravokotnike. Diagonalno na pravokotnik postavimo narejeno zmes in preklopimo z drugim delom vlečenega testa, tako da dobimo trikotnik. Testo na koncih dobro stisnemo in nafilane trikotnike polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Zavitke pečemo 30 min na 200° C. Postrežemo vroče.
Namig
Zavitke lahko tudi pečemo v ponvi na ogreti maščobi. Vroče pokapamo z nekaj kapljicami limoninega soka.